Hoe werd ik ervaringsdeskundige.

Ten eerste wil ik kwijt dat ik helaas ervaringsdeskundige op zoveel gebieden ben geworden. Het lag niet in de planning toen ik nog een lief klein, blond jongetje was om de dingen mee te maken die mij die deskundigheid hebben gegeven. Liever was ik doorgegaan op het pad wat ik als kind bewandelde. Onbezorgd, vrij, rustig en een mooi leven voor me. Het liep echter anders. 
Vanaf mijn puberteit kwam er een vrij vlotte omwenteling in mijn leven. Ik werd onzeker over mijn uiterlijk, had toen inmiddels al een bril met jampotbodemglazen, was klein en mager en zag dat de wereld anders was dan ik altijd gedroomd had. Ik las altijd veel sprookjes, maar de werkelijkheid was verre van dat. Op mijn dertiende had ik binnen een jaar een fietsongeluk, een acute blindedarmoperatie, het eerste contact met de dood doordat mijn peettante en tweede moeder zich had verhangen in het trapgat, en direct daarop een zware hersenschudding door een val, waarna ik een half uur buiten westen ben geweest. Dit deed mijn school carrière geen goed. Mijn wereld stortte in. Tussen mijn ouders en mijn oudere broer liep het door zijn weerbarstige houding helemaal uit de hand. Mijn eerste zelfmoordgedachten kwamen de hoek om kijken. 
In de tijd daarna raakte ik ook steeds vaker met alcohol in aanraking. Ik ben tot 2011 nooit alcoholist geweest, maar had al vroeg door dat het een prettige verdoving was van mijn problemen.
Ik ben uiteindelijk in het onderwijs terecht gekomen. Daar behaalde ik mijn eerste burnout in 1995. Toen, inmiddels dertig, te wijten aan een relatiegebrek en overcompensatie door heel hard te werken en in mijn vrij tijd veel te veel te doen. Ik kwam alleen thuis om te eten en te slapen. Ik kwam in therapie mijn ex tegen. Zei had ernstige trauma's en een borderliner problematiek. Het leven met haar was zwaar door haar vele stemmingswisselingen, dwangmatigheden etc. We kregen drie zonen. In 2007 diende mijn tweede burnout zich aan. Dit maal door problemen in de relatie en compensatie door op mijn werk te hard te werken. 
Elf jaar van vele therapieën volgde. In die elf jaar, waarin de eerste vier jaar niet dronk ontstonden veel problemen. Mijn ex raakte suïcidaal, waardoor de kinderen in een pleegtehuis geraakte en daarna in een pleeggezin en mijn ex verbrak de relatie voor een jongere man. Ik ben uiteindelijk opgeknapt tijdens een verblijf van anderhalf jaar op een antroposofische woon-werkgemeenschap. Daarna ging alles heel snel. Doordat er nog zoveel op mijn pad lag raakte ik verslingerd aan de drank als troost voor de pijn en het verdriet, een vechtscheiding volgde en daarna was het hek van de dam. 
In 2015 brak ik in Engeland beide hielen, vroeg mijn ex een scheiding aan, deed ze er alles aan om mij buiten de deur te houden, ging uiteindelijk zover dat ze andere sloten op ons huis liet zetten. 
Bij mij knapte er wat. Ik begon steeds meer te drinken en vluchtte na wat rondgezworven te hebben dronken achter het stuur naar Denemarken. Daar ben ik de grip op mijn leven helemaal kwijtgeraakt. Ik verkeerde half in de werkelijkheid, half in een staat van niet weten. Een soort psychose. Ik dronk zoveel dat ik zeker drie keer een coma heb gezopen, maar mijn lever was blijkbaar zo sterk dat ik er niet in geraakte, deed zes zelfmoordpogingen, kwam in aanraking met de politie, ben toe keer in een inrichting geplaatst. En daarna in een gewoon ziekenhuis.
Ben daarvandaan met een ambulance naar Nederland gerepatrieerd. Daar wilde een psychiater in het ziekenhuis niets voor men doen. Mijn leven als zwerver vervolgde zich tot ik uiteindelijk via veel omzwervingen in de Donkere Duinen in Den Helder belandde. Daar deed ik mijn laatste zelfmoordpoging tijdens de zware storm in augustus. Omstanders hebben mij gevonden. Ik ben via het Gemini ziekenhuis naar de verslavingskliniek de Brijder in Alkmaar afgevoerd. Daar stopte mijn vlucht en kwam ik negen weken later abstinent op een flatje terecht. Ondanks een grote verbetering, duurde het nog twee en een half jaar tot ik kon zeggen dat ik tevreden was. 
Ik voel me sterk, ben al bijna drie jaar abstinent en klaar om mijn ervaringen te delen. Ik wil heel graag mijn ervaringsdeskundigheid inzetten om hulp te bieden aan mensen die één van deze dingen, of meerdere, ook hebben meegemaakt of er nog in zitten een luisterend oor bieden en ze met raad en daad te helpen op hun pad tot verandering. Genezen ben je nooit. Leren blijf je altijd. Ik ook. Maar er is leven na alle ellende. Je kunt er mee om leren gaan.
Wil je gebruik maken van mijn ervaringen en deskundigheid? Mail me dan op gawillems@gmail.com om te kijken wat ik voor je kan betekenen. Het kost je niets, alleen een eerste stap. Gerard Willems.

Bezoek mijn speciale website www.ervaringsdeskundige.help 
 
Opbellen
E-mail